20 kwietnia 2020

Amerykanie pomogą swoim rolnikom

Grzegorz Brycki

Departament Rolnictwa USA planuje przeznaczyć 19 mld dol. na pomoc farmerom, którzy ucierpieli z powodu pandemii koronawirusa.

Program pomocy ogłoszony w piątek przez sekretarza rolnictwa Sonny’ego Perdue’a skierowany jest przede wszystkim do farmerów zaopatrujących segment HoReCa (hotele, restauracje, catering). Amerykanie około połowy pochłanianych kalorii konsumują poza domem. Zamknięcie restauracji i innych miejsc, w których spożywa się posiłki spowodowało dramatyczne zmiany na rynku, prowadząc do załamania się biznesów dostarczających i przetwarzających żywność dla segmentu HoReCa.

Warty 19 mld dol. program wsparcia dla rolnictwa – Coronavirus Food Assistance Program (CFAP) – składa się z dwóch transz. Pierwsza (16 mld dol.) to bezpośrednie dopłaty dla farmerów, którzy ucierpieli z powodu pandemii. O dopłaty mogą ubiegać się rolnicy niezależnie od wielkości gospodarstwa.

Druga transza pomocy (3 mld dol.) to fundusze przeznaczone na wykup nadwyżek produktów rolnych. Będą one kierowane do banków żywności i dystrybuowane wśród najbardziej potrzebujących Amerykanów. Rząd USA planuje co miesiąc wydawać po 100 mln dol. na interwencyjny skup świeżych warzyw i owoców, nabiału oraz mięsa.